Trädgårdsarkitekt

D har under veckan varit mycket vid tomten då vi har haft hjälp med både grävning och bortforsling av rötter. En dag kom en blivande granne förbi och erbjöd sig sin hjälp. Han är nyss pensionerad trädgårdsarkitekt. Så igår mötte vi honom på tomten och vi mätte olika höjder på huset och hur väder, vind och vatten kan påverka höjden på huset. Vi har mest åker som granne och den sluttar ner mot vår tomt. Så grannen tycker vi ska höja huset rejält så vi kommer över väghöjden samt inte ligger under nivån som åkern har. Det innebär för oss en merkostnad då tomten behöver fyllas upp rätt så rejält. Dessutom hade han ritat upp altanen på ett helt nytt sätt som vi inte ens hade tänkt på! Men som ger en fin utsikt över sjön samt mer kvällssol. Eventuellt kommer vi att kanske lägga tomten i två nivåer på grund av lutningen. Han skulle rita på ett förslag efter våra önskemål. Vilka fantastiska människor det finns!

image

11 thoughts on “Trädgårdsarkitekt

 1. Rosentry Sju

  Åhh, vad toppen att ha en sådan granne!! Vilken lyx 🙂 Det låter som bra idéer som han kom med! Ibland behöver man någon utifrån som ser allt lite mer objektivt (och professionellt också för den delen). För visst blir man lite hemmablind till slut?

  Lycka till med allt 🙂

  Reply
 2. Vinkelhuset.blogg.se

  Vilken guldgruva att ha en sån hjälp!
  Tomten låter ungefär som vår med tanke på omkringliggande mark som sluttar mot huset. Vi höjer en meter på större delen av tomten då den är lite ojämn idag. Våra kostnader springer ju iväg lite så räknar med totalt 200′ utöver grundentreprenaden. Men värt det i slutändan, att ha huset i en grop känns inte så lockande.

  Hur mycket höjning har ni enligt föreslagen sockelhöjd? dvs hur mycket mer kommer ni behöva höja om ni går på rådet ni fått av grannen?

  Reply
  1. daniel

   Blir ca en halv meter men vi kommer inte höja hela tomten. Kommer antagligen bli en ganska rejäl slänt under altanen som kommer att gå längst med hela långsidan.

   Reply
 3. Vibyggerkaptensgården

  Vilken lyx! Trevligt m ett proffs som kan komma m nya tankar! Att se till att huset ligger högt har nog enbart fördelar. Vi bygger huset på vår högsta punkt (bortsett fr vårt berg) o låter altanen gå ut över nivåskillnaderna då vi inte vill eller har råd att jämna till marken allt för mycket. Lycka till!

  Reply
  1. Wilda Post author

   Ja vilken tur och vilken människa som ställer upp! Det var lättare att se med mätinstrumenten hur högt huset behöver vara 😊. Så det var bra för oss att höra!

   Reply
 4. Lasse

  Hej! Behöver ni inte ange färdig golvhöjd i bygglovet i Er kommun, det var vi tvungna till? Vi bygger också utanför detaljplan.

  Reply
  1. Wilda Post author

   Hej! Eksjöhus ringde och frågade vårt byggnadskontor om det är ok att bestämma höjden vid senare tillfälle. Antar att det kommer diskuteras på något möte 😀

   Reply
 5. Nya huset

  Sådan hjälp/kunskap är ovärderlig! Ta fasta på råden. Vi har ju haft fördelen av att ha bott in oss på tomten i snart 40 år och det har påverkat vår placering av huset osv. Ändå vet vi inte till 100% vart altaner och dylikt kommer hamna. Det får första eller andra sommaren avgöra.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *